Vad är kemtvätt? | Kemtvättsguiden

Gilla Kemtvättsguiden på Facebook

Kemtvätt

Kemtvätt eller engelskans Dry Cleaning, är ett sätt att rengöra kläder och textilier utan att använda vatten (eller i alla fall kraftigt minska användandet av vatten). Det är dock inte “torrt” som i engelskan “dry” utan tvättas i vätska och måste sedan torka.

Själva det fysiska “tvättandet” går till på ungefär samma sätt som om du skulle slänga skjortorna, kostymen eller bröllopsklänningen i tvättmaskinen hemma. Det genomförs dock mer försiktigt och istället för vatten som ämnet för att föra bort smutsen så änvänds olika typer av kemiska ämnen som till exempel Perkloretylenlösning eller Koldioxid.

Varför ska man kemtvätta sina kläder?

Kläder kemtvättas för att de inte tål vattentvätt. Om du tvättar ett klädesplagg eller textil som enligt tvättrådet skall kemtvättas är det stor risk att du förstör det.

Hur går det till när man kemtvättar?

En kemtvätt fungerar ungefär som en vanlig tvättmaskin i kombination med torktumlare. En viktig skillnad är dock att temperaturen aldrig går över 30 grader.

När ska mina kläder kemtvättas?

Dina kläder/textilier skall kemtvättas om de har en cirkel med någon av bokstäverna A, P, F eller W på tvättlappen. Din kemtvätt kommer att veta hur de ska tvätta plagg med de olika benämningarna.

Normalt så är det kläder i material som päls, mocka och läder eller känslig textilier som kostymer eller klänningar som du bör kemtvätta. Det är material som kan ta skada av att tvättas i vatten.

Du kan kemtvätta andra kläder än dem som kräver det. Till exempel skjortor, skinnjackor, skor och så vidare är populära plagg att kemtvätta. Rådfråga din kemtvätt om de kan ta emot dina plagg.

Symboler

Har ditt plagg något av dessa symboler ska det kemtvättas:

Kemtvätt alla vätskor Kemtvätt, inga vätskor starkare än perkloretylen Kemtvätt, inget starkare medel än tvättnafta eller flourväte Kemtvätt med begränsningar


Har ditt plagg denna symbol ska det absolut ej kemtvättas:

Får ej kemtvättas

Teknisk information om kemtvätt

Det som under slutet av 1900-talet varit den vanligast använda lösningen i kemtvätt är Perkloretylenlösning (bokstaven P som kemtvättssymbol). Denna lösning, som också förkortas PERC, är väldigt farlig om den kommer ut i naturen.

Bokstaven F står för en typ av kolvätelösning men är i de flesta fall utbytt mot Perkloretylenlösning.

Bokstaven A står för att alla kemtvättsvätskor kan användas i processen.

Alternativa tvättmetoder

Det finns andra mer moderna typer av kemisk tvättning. Den senaste tekniken inom kemtvätt är att man tvättar kläder och textiler med koldioxid. Koldioxiden verkar i tvättningen med en väldigt liten mängd miljövänligt tvättmedel och återanvänds sedan i tvättning efter tvättning. Företaget som har tagit fram denna nya teknik heter Fred Butler och dem kan du läsa mer om här (Fred Butler alternativt Miljövänlig kemtvätt ska erövra Europa)

Welclean

Det finns även en metod som kallas Wetclean och den indikras på en plagg med bokstaven W.

Det är den miljövänligaste metoden i kemtvättrengöring där man använder biologiskt nedbrytbara tvättmedel i tvättmaskin och ger olika typer av tryck under tvättningen. Olika tryck används på olika klädesplagg.

Mer information:

Kort historia om kemtvätt

Kemtvättsprocessen har sitt historiska ursprung i Frankrike på 1820-talet och upptäcktes av misstag när en fabriksarbetare spillde bensinbaserad lampolja på en smutsig bordduk. När denna bordduk sedan hade torkat så såg man bensinens renande effekt.

Till en börjar användes terpentin och karosen för att rengöra materialen men bara några år senare började man använda bensen och gasol. Det fanns stora risker med dessa typer av lösningsmedel, främst i att de var starkt flamhärdiga. För att inte tala om att lukten av bensin satt kvar i kläderna efter tvättningen.

I slutet av 1920-talet tog en lösning kallad Stoddard Solvent över kemtvättsindustrin, den var helt luktfri och explotionsrisken kom att minska kraftigt.

Under 50-talet togs PERC, eller perkloretylenlösning, fram och används i stor utsträckning fortfarande idag. Med en högre förbränningspunkt så minskar risken för bränder än mer. Dock är perkloretylen mycket skadligt för naturen.

Idag finns också en typ av koldioxidtvättning som inte bara är mer miljövänlig och säkrare utan ger också kläderna längre livslängd samt behåller färgerna bättre än tidigare ämnen. Metoden togs fram i samarbete med svenska företagen AGA och Elecrolux.


Har vi missat något som du vill ha svar på? Maila oss på [email protected] så lägger vi upp svaret här så fort vi kan!

Kemtvättsguiden