Lite bättre prisstatistik

Kemtvättsguiden har sedan länge haft Sveriges absolut bästa prisinformation för tvätt  men vi har inte riktigt lyckats sprida all information vi har på ett bra sätt.

Ett steg i den riktningen är att uppdatera vår prissida med bättre statistik om priser i Sverige i form av en fördelningskurva. Testa den gärna!

pris-för-fem-skjortor

Publicerat i Kemtvättar, Priser, Statistik | 1 kommentar

Ej vattentvätt, Ej strykas, Ej klorblekmedel, Ej torktumlas, Ej kemtvätt?

Vi fick en fråga från en besökare:

”Tänkte tvätta mina soffdynor och upptäckte tvättlappen i dynan som sa följande.
Ej vattentvätt
Ej strykas
Ej klorblekmedel
Ej torktumlas
Ej kemtvätt

Tyget innehåller som står på lappen i dynan 70% baumwolle 30% polyacryl. Hur skall jag göra för att få soffan ren och fin när man varken får använda vatten eller kemtvätt?”

Vi vet mycket men tyvärr inte det här, så vi vände oss till vår kära vän Tor-Björn på Vic Kemtvätt. Han svarade så här:

”Enl. tvättrådet så är den ej tvättbar. Frågan borde ställts i samband med att man köpte soffan. Även idag tycker jag att man skall ställa försäljningsstället / tillverkaren till svars för att de säljer möbler som är engångsartiklar.

Sedan är det säkert möjligt att tvätta dynorna ändå. För att kunna lämna ett bra svar måste man veta om det är avtagbart överdrag eller om hela dynan måste tvättas.

Sedan måste även kunden informeras om att det är på egen risk då det enligt tvättrådet inte är möjligt att tvätta. Det kan finnas risk för krympning eller färgförändring som inte kan garanteras och som man inte vill bli ersättningsskyldig till på grund av att tillverkaren har friskrivit sig från ansvar.”

Tack så mycket för hjälpen, hoppas det hjälper fler där ute!

/Johnny

Publicerat i Uppdateringar | Lämna en kommentar

Hjälp oss lägga till kemtvättar i Göteborg

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår information kring kemtvättar. Just nu försöker vi göra ett krafttag kring vår lista över kemtvättar i Göteborg. Eftersom vi inte är närvarande på plats speciellt ofta så har vi lite svårt att ta bilder på kemtvättarna – något som vi tror är viktigt för att få ett korrekt intryck av verksamheten.

Därför skulle jag helt enkelt vilja be er om hjälp! Går ni förbi en kemtvätt, oavsett om den finns listad eller ej, oavsett om den finns i Göteborg igen, ta ett foto och maila det till oss på henrikojohnny@kemtvattsguiden.se. Vi uppskattar det jättemycket och det hjälper oss att bygga en bättre tjänst!

PS. Har vi glömt att lista en stadsdel i Göteborg? Säg till så lägger vi till den! DS.

Publicerat i Kemtvättar | Lämna en kommentar

Rengöra kläder som har blivit skadade av mögel?

Vi fick en fråga från Jenny via henrikojohnny [att] kemtvattsguiden [pnkt] se om mögel och vi frågade givetvis vår expert på tvätt Tor-Björn på Vic Kemtvätt om detta. Jennys fråga var:

”Jag har några frågor angående hur man gör rent material eller kläder som har blivit skadade av mögel, går det att rengöra? används det något speciellt medel för detta i så fall?”

Tor-Björns expertutlåtande var:

”Mögel är en svamp som angriper textilier. Det finns olika stadier från bara lukt till fullt utvecklad mögel som t.o.m. har förstört kläderna. Möäglet har ”ätit” sig in i tyget.

Om det bara är i ett första stadie så brukar det försvinna med bara vanlig tvätt. Om det har gått längre i processen krävs det en fackmannamässig tvätt med eventuell ozonbehandling. Ozon är en gas som tar död på mögelsporer och tar bort lukt. Om det har börjat käka upp textilen så går det inte att rädda.”

Tack så mycket Tor-Björn och hoppas några andra också har nytta av den här informationen!

/Johnny

Publicerat i Uppdateringar | Lämna en kommentar

Artikel om Royal Kemtvätt i Stockholm

Mycket intressant och välskriven artikel om Royal Kemtvätt i Stockholm i dagens DN:

http://www.dn.se/pa-stan/tanja-raderar-festens-genanta-spar

/Johnny

Publicerat i Uppdateringar | 3 kommentarer

Skattverket hårdgranskar kemtvättar

SVT rapportera att Skatteverket ska hårdgranska kemtvättar. Det är givetvis något vi välkomnar och Tvätteriförbundet likaså.

Från vår sida har fokus alltid varit att skapa en bättre bransch för konsumenten och det är också anledningen till att vi skapade Kemtvättsguiden. Svarta priser som bara kommuniceras muntligt är t.ex. anledningen att vi ville skapa tydliga prislistor online. Vi hoppas att Skatteverkets granskning får en bestående effekt och att vi våra insatser  tills slut skapar en positiv förändring för konsumenten.

Publicerat i Uppdateringar | Lämna en kommentar

Tvätteriförbundet och Kemtvättsguiden i samarbete för en öppnare och tryggare tvätteribransch

Konsumenters köpvanor håller på att förändras och tjänster som underlättar vardagen blir en allt större del av våra liv. Tvätteribranschen känner också av denna förändring men har utmaningen att många potentiella kunder önskar ett öppnare och tryggare bemötande från branschen.

Idag startar ett långsiktigt samarbete mellan Tvätteriförbundet och Kemtvättsguiden för att skapa öppenhet och trygghet i syfte att ytterligare förenkla människors vardag.

Sofia Sjöström, Förbundsordförande på Tvätteriförbundet säger: “På Tvätteriförbundet jobbar vi varje dag för att uppnå detta genom kvalitetssäkring och uppföljning av våra medlemsföretag. “Vi vill ge bredare information om de tjänster som den moderna kemtvätten erbjuder, men också öka kunskapen om nutidens tvättprocesser som är i ständig utveckling för att möta konsumentens krav. Med hjälp av Kemtvättsguiden kan vi kommunicera vilken kvalitetssäkring T-märket faktiskt är.”

Samarbetet mellan Tvätteriförbundet och Kemtvättsguiden har två tydliga mål:

  • Att göra det enklare för konsumenter att genom Kemtvättsguiden jämföra kemtvättar samt inhämta information och därigenom stötta dem i deras beslut
  • Kommunicera de högt satta krav som ställs på en auktoriserad kemtvätt märkt med T-märket och därigenom skapa en ökad trygghetskänsla för branschen i allmänhet och T-märka kemtvättar specifikt

Henrik Fräsén, en av grundarna av Kemtvättsguiden, säger: “Kemtvättsguiden skapades för att vi hade ett behov av att jämföra kemtvättar främst med avseende på pris, öppettider och kvalitet på tjänsten. Samarbetet med Tvätteriförbundet innebär att vi blir ännu bättre på att ge information kring kvalitet, det är jag mycket glad för.”

———————————

Om Tvätteriförbundet

Sveriges Tvätteriförbund är den svenska tvätterinäringens branschorganisation. Förbundet bildades 1940 och har idag ca 150 medlemsföretag.

Om T-märket

T-märket är Tvätteriförbundets märke för ett auktoriserat tvätteri. Auktoriseringen garanterar högst satta kvalitet-, miljö- och kompetenskrav.

Om Kemtvättsguiden

Kemtvättsguiden skapades hösten 2010 och besöks årligen av över 40.000 svenskar som söker information om kemtvätt eller vill välja lämplig kemtvätt efter någon av kriterierna; plats, pris, rekommendation eller öppettid.

Kontaktpersoner;

Tvätteriförbundet

Sofia Sjöström, Förbundsdirektör, 019-19 57 44, sofia.sjostrom@tvatteriforbundet.se

Kemtvättsguiden

Johnny Warström, Grundare av Kemtvättsguiden, 0709-335519, johnny@kemtvattsguiden.se

Publicerat i Uppdateringar | 2 kommentarer

Granskning av tvätteribranschen i Södra Västerbotten

Den 2010-06-15 bestämde IF Metall att man skulle granska tvätteribranschen i Södra Västerbotten. Kemtvättsguiden har varit i kontakt med dem och fick detta svar på vad deras granskning gav;

”Vad vi har gjort när vi granskat tvätteribranschen är att vi har kollat vilka som har verksamhet, anställda, vilka villkor som gäller för dem och ifall vi har kollektivavtal med tvätterierna. Granskningen omfattar tio kommuner i Västerbotten. I stort följer tvätterierna i Västerbotten de villkor som kännetecknar branschen. Vi har en blandning av mindre familjeföretag och större tvättkedjor som Berendsen och Textilia. IF Metall har medlemmar inom en mängd olika industribranscher och tvätterierna tillhör den bransch som har lägsta löneläget bland våra medlemmar. Skälet är att den är förhållandevis arbetsintensiv där personalkostnaderna utgör en stor del av tvätteriernas totala kostnader.

Vi har kollektivavtal med åtta tvätterier i vår avdelning. Det finns två tvätterier med verksamhet där vi saknar kollektivavtal. Det ena är den enda kemtvätten som vi har i avdelningen, Kem-Man som har verksamhet på två ställen i Umeå (red. amn. här och här). Vi har dock inlett samtal med Kem-Man om att teckna avtal, min bedömning är dock att de följer de villkor som gäller inom tvätteribranschen.

Sammanfattningsvis kan sägas att även om vi har några enstaka tvister med tvätteriarbetsgivare så har vi i IF Metall ändå god kännedom om tvätteribranschen i Västerbotten och konstaterar att de sköter sig i stort när det gäller att följa de regler som är på svensk arbetsmarknad.”

Positivt att se att facket har koll även på tvätteribranschen och att branschen verkar sköta sig, i alla fall i Södra Västerbotten! 🙂

/J

 

Publicerat i Uppdateringar | Lämna en kommentar

Kemtvättars miljöpåverkan

Kemtvättars miljöpåverkan är något som flera av våra besökare undrar över.

Vi på Kemtvättsguiden hittade den här rapporten från Stockholm Stad som i slutet av förra året rapporterade från sin årliga genomgång av kemtvättars miljöpåverkan. (Rapport, sammanfattning & dagordning vid mötet 2011-11-22)

Det viktigaste mätvärdet verkar vara andelen utsläppsförluster över året, optimalt sett ska ju kemtvätt vara ett slutet system men en liten andel stannar kvar i kläder osv.

Målet 2011 (och 2012) är 1,5% utsläppsförluster, vilket 82% av alla kemtvättar klarade. ALLA (100%) klarade 2%.

Rapporten och undersökningen godkändes av Stockholm Stad 2011-11-22.

Hoppas detta ger lite mer insikt i branschen och dess miljöpåverkan. Skönt att veta att det är något som kontrolleras och följs upp i alla fall.

/Johnny

Publicerat i Uppdateringar | Lämna en kommentar

Inför nyår!

Hej!

Många är det säkert som behöver fräsha upp sina kläder inför nyårsfirandet. Vi har lite exempel på vad man ska tänka på samt hur mycket det kan kosta att kemtvätta det allra finaste i ens garderob.  Till exempel;

Tänk på att man bör lämna in på kemtvätt några dagar innan man behöver plagget rent, så det är hög tid att besöka din favorittvätt!

Lycka till och Kemtvättsguiden önskar er alla ett gott nytt år!

/Johnny & Henrik

Publicerat i Uppdateringar | Lämna en kommentar